annonssamarbete med visit denmark

En magisk rundresa på Sydsjälland

| Ett annonssamarbete med Visit Denmark |

Danmark visade sig hade lyckats dölja en hemlig skatt under alla mina levnadsår. Man får då tänka att jag alltid haft lyxigt nära till vårt grannland men ändå inte ens varit i närheten att upptäcka den otroligt vackra delen av landet som ligger endast 1,5 timmar bort från min dörr.

Det är Lolland/Falster och Sydsjälland jag syftar på. En magiskt berikad del av sydöstra Danmark som jag fick chansen att upptäcka i en rundresa som Visit Denmark  stod för. I tre dagar tog de runt mig, Kristin och ett litet gäng trevliga journalister genom natur, mat och kulturupplevelser som jag sent kommer glömma. Självklart har jag dokumenterat allt som inspirerade mig och som jag såklart väldigt gärna vill dela med mig av till er. Se det som ett perfekt restips för sommaren vetja.

Naturupplevelser! Danmark är inte platt som jag alltid trott utan har tvärtom en väldigt varierat kuperad och dramatisk natur på sina ställen. Vårt första stop blev i Hesnaes på Falster där vi blev bjudna på god öl från deras egen tillverkning till den klassiska rätten Stjärnfall som restaurangen Pomlenakke serverade med bravur. Matstället är känt för sitt läge och låg på en höjd med en otroligt vacker utsikt över havet. Efter lunchen traskade vi genom den krispiga bokskogen för att komma ner till stranden. Där hade man kunnat bada om solen varit framme men eftersom det duggade tätt när vi var där fick vi i stället uppleva vågornas brus och hur havet ätit sig in i en fotoskön dramatik. Så fint!

 

 

Mysiga gallerier! För mig kändes Falster och Sydsjälland bekant med vårt skånska Österlen då här också fanns en hel del konstgallerier längs med de idylliska och kör-vänliga landsvägarna. Vi fick hälsa på hemma hos Annette och Michael och deras Galleri Arleth. Här kunde man köpa deras unika stenskulpturer och silversmide men också målningar i en naturnära färgskala. Paret var så inspirerande i sin livsstil. De bjöd in oss på kaffe och visade runt oss i deras privata trädgård. De berättade att de på somrarna också hade jazzkvällar i ladan som brukade locka till sig hela 150 gäster. Dit hade jag gärna hängt med på ett hörn. Älskar jazz!

 

Speciell bebyggelse! Som husfantast var det helt nytt för mig med dessa vassklädda hus som tittade fram lite här och var. Speciellt många var dem i Hesnæs där vi passade på att stiga av och ta några bilder. Att klä husen med vass var ett sätt man använde sig av för att främst isolera byggnaderna med hjälp av naturens resurser. Klädsamt tycker jag!

Gårdshotell!  Första natten checkade jag, Kristin och Agneta in på Mejerigården på södra Falster. Ett gårdshotell på havsnära läge och som drevs av två supergulliga herrar. Gästvänligheten var i toppklass och här märktes det direkt att inget var lämnat åt slumpen. Allt var konsekvent renoverat och inrett i en lyxigt tjusig stil. Rummen var väldigt trevliga och frukosten smakade superbra. Man kunde även boka in sig om man skulle vilja ha en större fest på gården då dem dessutom hade en stor festlokal på gården.

Glasblåseri! Utanför Stovby glasblåseri blev jag förtjust i den charmiga husväggen och självklart var min kära resevän villig att vara med på bild. Alltid lika fin!

Konstgalleri Fuglsang! Gillar man konst och vill ha en fin upplevelse kring det ska man absolut besöka Fuglsang. Kända för sin snygga arkitektur och sin fasta utställning som varieras med tillfälliga utställningar. Vi fick tjuvtitta på en ny fotoutställning av Janne Klerk som skulle ha premiär följande dag.

Exklusiv matupplevelse! Vissa restauranger har en helhetsupplevelse som bara sätter sig med ett djupare avtryck. Just det där hade verkligen restaurang Babette i VordingborgSydsjälland. Ägaren berättade en fin historia kring hans koncept och att vi där och då satt vid samma bord som både sveriges kungapar och andra höjdare hade gjort.  Vi fick oss serverat en utsökt lunchmeny med goda viner därtill som gjorde oss sådär härligt mätta. En minnesvärd exklusiv restaurangupplevelse!

På slottet! Alltid lika drömmigt praktfullt att få promenera runt i slottsmiljöer tycker jag. Man glömmer liksom bort verkligheten för en stund. I Gavnø slottspark stod tusentals tulpaner i näst intill överblom. Dessa skulle snart bytas ut mot doftande liljor men först skulle man bjuda in allmänheten till att gräva upp tulpanlökarna som de sedan fick köpa för en liten dansk slant. Brukar tydligen vara en smått hysterisk dag där alla självklart vill roffa åt sig de finaste exemplaren. Vi fick även en rundvandring inne i slottet. Där fick vi titta in i rummen och beskåda äkta slottsinteriör delux. Superinspirerande!

För barnen! Utanför slottsträdgården på Gavnø fanns en fin lekplats för barn, men också en hinderbana för de lite större barnen som var byggd uppe i trädkronorna. Att det alltid finns någon bra aktivitet för barnen är ett vanligt fenomen i Danmark. Något jag verkligen kan sakna i sverige. Om man åker till Sydsjälland som familj kan man därför vara säker på att där finns mycket aktiviteter för barn. Mer information om detta kan ni läsa om här .

  

Prästgården! Sydsjälland har flera trevliga B & B´s. Andra natten checkade vi in på ett av dem mest mysiga och familjära. Jungshoved Praestegaard nära Praestö är ett populärt ställe att gifta sig på men har absolut alla kvalifikationer för ”bara” en avkopplande weekend. Det var en mycket gullig familj som drev prästgården där de också hade sin bostad.  Otroligt gästvänligt och trevligt med charmiga rum och vacker natur runtomkring. Hit skulle jag verkligen kunna tänka mig att åka igen.

Första doppet! Nedanför Jungshoved prästgård fanns en liten badplats dit vi klädda i badrockar gick ner med bara fötter för ett dopp. Årets första för mig faktiskt. Vid det tillfället, i den miljön kände jag riktigt livet i mig. Helt underbart!

Dansk design! Mest kända för sin keramik, målad i enkla linjemönster är danska Kähler design. Vi besökte deras historiska butik i Naestved. Där fick vi en överblick över företagets bakgrund och produkter genom tiderna.

Kyrkan på de vita klipporna! Känslan av att befinna sig kring medelhavet infann sig när vi stod utanför kyrkan Stevns klint i Højerup. Beläget på klippor med en makalöst magsik utsikt. Jag kan förstå att blivande par från världen över vallfärdar hit för att ingå vigsel.

 

Stränder & badhotell!

Efter två fantastiska dygn på Sydsjälland avslutade vi med en lunch i solen på Rödvig Kro & badhotell. Läget var precis vid havet i Rödvig hamn, nära Stevns Klint. Just i det här området fanns det också fler ställen som vi blev tipsade om, väl värda att besöka. Exempelvis Mön´s klint som också ska vara otroligt vackert! Äta och sova kan man också göra på Frederiksminde i Praestö som dessutom finns med i White guide.

I skrivandets stund har jag redan bestämt mig för att ta med min familj till Sydsjälland. Då kommer vi campa på Feddet camping, solbada på den kritvita stranden i Marielyst och uppleva äventyret i Knutenborg safaripark. Alla väl rekommenderade av vår kunniga värd på Visit Denmark.

Kanske vi ses på Sydsjälland i sommar!

  1. | Detta var ett annons-samarbete som jag gjorde i uppdrag av Visit Denmark |

/Daniella

 

DELA (119)
PINNA (0)

Kommentera

 

 

Jag har näst intill nördig passion för inredning och vackra miljöer. Det är i naturen och möten i vardagen som ger mig den största inspirationen. En jordnära och hållbar interiördesign med mycket hemkänsla är grunden till mitt skapande och som jag mer än gärna delar med mig av. n nVälkomna till min blogg!!
MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar