Annons
Annons

Fikionträd | Rabatten vid poolen

Det var tre år sedan jag planterade små fikonträd i den rakt stilrena rabatten vid poolen. Den där rabatten är verkligen ett blickfång när man stiger ut på vår terrass lika mycket som den är ett viktigt ”stopp” och inramning till hela det där härliga området.

Annons

Första året var rabatten urtjusig med dessa ståtliga fikonträd på stam i olika storlekar. Jag fick mycket frågor om jag verkligen trodde de skulle klara vintern. -Jaa självklart kommer de göra det, svarade jag. Visste ju att de tålde mycket mer kyla än vad ett olivträd gjorde…….

 

Riktigt så simpelt var det inte. Vintern kom med ett antal köldknäppar och en viss oro för hur det skulle gå för våra små träd fanns självklart där.

Sen kom våren och försommaren. Alla träd såg helt livlösa ut och inget tecken på gröna knoppar fanns vad jag kunde se, MEN vi hade is i magen och efter några veckor började det hända saker. Dock inte uppe i trädkronan för den var troligtvis helt död. Däremot började det komma skott under ifrån. Det växte nytt liv från jorden……. så fint och några lättande andetag kunde vi ta. -Då var de i alla fall inte stendöda. Phu, så skönt!

Foto | Daniella Witte

Det året fick vi nöja oss med en gles och spinkig fikonrabatt. Jag var bara tvungen att ge den en förstärkning av något grönt och marktäckande som kunde komplettera upp liksom. Lite murgröna blev bra.

Det här året, den tredje sommaren,  är det desto mer frodigt i vår kära fikonrabatt. Den är ännu inte riktigt där jag vill ha den men jag ser att den rotat sig bra och är övertygad om att den kommer stärkas ytterligare till nästa år.

Att experimentera i trädgården kräver sannerligen tålamod men det känns å andra sidan lite nyttigt med tanke på vilket tempo allt annat tydligen ska gå i……. Något jag egentligen inte trivs med. Att leva som naturen självt gör passar min person mycket bättre 🙂

Här kommer några enkla tips för att lyckas med fikonrabatten:

-Plantera dem i ett skyddat och ganska soligt läge. De gillar absolut inte blåst!

-Gödsla jorden under våren men också lite under sensommaren. Chansen till frukt blir då större.

-Vattna rikligt under sommaren så att rötterna verkligen fördjupar sig.

– Täck eller kupa rötterna under vintern. I södra sverige behöver man inte göra det men med min erfarenhet tycker jag att man ska ta det säkra före det osäkra om man vill ha en riktigt frodig rabatt under sommaren. 

 

Lycka till med alla ljuvliga fikonträd!!

/Daniella

DELA (66)
PINNA (2)

Kommentera

 

 

Jag har näst intill nördig passion för inredning och vackra miljöer. Det är i naturen och möten i vardagen som ger mig den största inspirationen. En jordnära och hållbar interiördesign med mycket hemkänsla är grunden till mitt skapande och som jag mer än gärna delar med mig av. n nVälkomna till min blogg!!Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar