Annons
Annons

Inredningstips | Hållbar inredning på nya 3 rok

Jag fick som jag nämt innan uppdraget av Riksbyggen att inreda och plåta en av deras exklusiva visningslägenheter i Brf Cortado som ligger i Limhamn. De hade i sin tur ett samarbete med Norrgavel som stod för de vackra möblerna. Smart när man drar nytta av varandra på det sättet tycker jag.

Annons

I samband med att jag i dag visar er mina bilder som jag tog, vill jag passa på att ger er några inredningstips.

Som vi vet kan ett nyproducerat hem vara lite lurigt att få till inrednings-mässigt och jag som inredare kan understryka att det faktiskt krävs en hel del eftertanke i valet av möbler men också hur man placerar dem. I bland händer det att jag åker ut till kunder som känner att dem kört fast i sitt nya hem då de inte ser sig lyckats få till den där röda tråden och mysiga känslan som vi alla självklart vill uppnå. Några av de råd jag brukar ge tänke jag dela med mig av i dag.

Hallen! En öppen och välkomnande hall med ingångar till rummen. Eftersom lägenheten redan var utrustad med gott om stora garderober behövde jag inte tänka på det utan bara koncentrera mig på en bra sitt, och avställningsyta samt att hallen skulle kännas trevlig att stiga in i. Jag gillar speciellt att sidobordet har plats för charmiga förvaringskorgar undertill som ”knorrar till”  och ger utrymme för både mössor och vantar som man använder i vardagen. Material som ull och gediget trä ton-i-ton gav en varm hemtrevlig känsla att komma hem till. Belysningen blev en lampa med mjukt sken tack vare sin skärm i soft form och material. Jag kompletterade även med en oljelampa som man exempelvis kan tända till kvällen innan gästerna kommer.

Vardagsrummet! Med stora fönster och en öppen planlösning till matplatsen och köket gällde det här att skapa mindre rum i rummet. Det gjorde jag med att göra en mjuk övergång med generösa gardiner mellan matbordet och soffgruppen som monterades ända upp i taket för att förstärka takhöjden, som i den här lägenheten är högre än standard. För att få en balans i rummet mellan gardiner och kala väggar placerade jag ett vitrinskåp på andra sidan av soffan som automatiskt omfamnade gruppen på ett fint sätt. I skåpet placerade jag fina saker som linnetextilier, keramik och olika förvaringslådor. Alla detaljer i skåpet bildade tillsammans ett blickfång och gav en riktigt hemtrevlig känsla till hela rummet.

Visst är fåtöljerna bara så snygga?! De gifte sig perfekt till soffan och bordet samtidigt som de bröt av och gav karaktär. I soffan lade jag olika linnekuddar och plädar i en naturlig färgskala. Mer personlighet i rummet får man enkelt genom att inte lägga dem så himla tillrättalagt. För visst vill man bara ha ett härligt levande hem?

Köket! Matplatsen som står mellan vardagsrum och kök ger med sin placering en automatiskt  skön övergång till där man ska stå och laga sin mat. Träbordet gav värme till det vita köket och genom att jag valde stolar i olika nyanser så gav det också en mycket mer personlig stämning till inredningen. Dessutom plockade stolarna upp både kökets och vardagsrummets färger vilket knöt samman den röda tråden.

Lägg märke till att jag använde Norrgavel´s träpallar lite här och var. Super användbara till både det ena och det andra plus att dem var perfekta till att runda av inredningens ”vassa kanter”. Att tänka mjuka övergångar är en bra grund när man inreder.

 

Gästrummet!  Här valde jag att lägga in en vackert mustig kelim-matta eftersom jag vet att ett rum som inte används lika flitigt kan behöva lite värme och mönster för att på ett enkelt och naturligt sätt kännas mysigt. Dagbädden som är ett vintagefynd (Wegner) funkar utmärkt som en extra säng samtidigt som den ger utrymme för en stund dagsvila. Även om just den här lägenheten faktiskt redan hade bra med förvaring kände jag att det aldrig skadar med en till när platsen finns. Därför passade jag på att placera en rejäl förvaringsmöbel som dessutom gav plats för ett blickfång med tavlor och gröna växter för ännu mer trivsel.

Foto | Daniella Witte

Sovrummet! Vilsamt, lugnt och fridfullt var mina ledord för detta rum. Därav den varmgrå färgskalan och valet av material. Den generösa sängen bäddades upp med dem skönaste linne-sängkläderna man kan tänka sig. Fluffiga innerkuddar och täcken, varma ullplädar och en riktigt stor och gosig matta gjorde detta rum så inbjudande att jag var på god väg själv att bara lägga mig där för en paus. Gardinen satte tonen på höjden tillsammans med lampan i samma material.

Att tänka på när man inreder ett sovrum är att satsa på riktigt härliga textilier som går ton-i-ton. Har man det där maxade mjuka fluffet koncentrerat i sängen och i gardinerna så behövs inte så mycket mer. Inreder man rummet så kan det gott få vara lite kala väggar runtomkring. Det balanserar upp till den där fridfulla stämningen som är bäst för oss alla i ett sovrum.

Hållbar inredning handlar inte bara om de materiella tingen utan också att det ligger en fin plan och tanke bakom, så stressa inte. Låt ditt inredningsprojekt ta lite tid och tycker du drömfåtöljen är lite väl dyr. Spara då tills du kan köpa den. När den väl blir din kommer den troligtvis hänga med hela livet.

Nu ska jag förbereda en föreläsning som jag ska hålla i slutet av veckan. Tror nog att det där med hållbar inredning kommer upp på tapeten även då. Det ligger i tiden om man säger så.
Kram D

DELA (123)
PINNA (0)

6 kommentarer

 

Jag har näst intill nördig passion för inredning och vackra miljöer. Det är i naturen och möten i vardagen som ger mig den största inspirationen. En jordnära och hållbar interiördesign med mycket hemkänsla är grunden till mitt skapande och som jag mer än gärna delar med mig av. n nVälkomna till min blogg!!Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar